Activiteiten

Gluren bij de Buren
De rondreizende expositie ‘Gluren bij de Alphense Buren’, een gezamelijk project van de zeven historische verenigingen, genootschappen en/of werkgroepen van de gemeente Alphen a/d Rijn, is verplaatst van naar Zwammerdam Hazerswoude en is daar t/m zaterdag 1 september te bezichtigen in het Historisch Museum Hazerswoude www.museumhazerswoude.nl , Dorpsstraat 66, 2391BK Hazerswoude-Dorp. Openingstijden elke zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur. Tijdens de jaarmarkt (eind augustus) is het museum voor ieder vrij toegankelijk van 10.00 tot 22.00 uur Daarna komt de expositie naar Benthuizen toe, en is dan in onze oudheidkamer te bezichtigen van 8 september tot 27 oktober.

Expositie “Linde Museum Onder-Goed”.

Van zaterdag 14 juli t/m zaterdag 25 augustus is een expositie van oud ondergoed in oudheidkamer ‘ De Negen Turven’ te zien.
Marrie van der Linde- Rijkaart ging als jong meisje bij manufacturenwinkel van der Linde in Hazerswoude werken, daar verkocht ze o.a. ondergoed, juist dat “ degelijke” ondergoed kreeg haar interesse. Toen de mode veranderde en dat ondergoed uit de winkel verdween werd haar verzamelwoede gewekt. Veel oude spullen die bewaard gebleven waren uit de tijd dat opa Adriaan van der Linde de winkel van 1929 tot 1969 had, maar ook wat oude tante’s onder in de linnenkast hadden liggen werd verzameld, en kennissen die van haar verzamelwoede hoorde gaven haar ook allerlei spullen. De nadruk van de expositie ligt op dus op dat oude ondergoed, maar naai- en handwerk spullen, kleding etc. worden ook tentoongesteld, en als extra illustratie zijn wat composities in lijsten met artikelen uit de oude manufacturenwinkel te zien.
De expositie is geopend iedere zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur.

School met de Bijbel
Het Dorpsoverleg Benthuizen heeft recentelijk met medewerking van de Historische Kring Benthuizen een voorstel ingediend om het gebouw, waarin de School met de Bijbel gevestigd is, aan te wijzen als gemeentelijk monument. Na realisering van de Brede school komt het gebouw vrij, waarvan het oorspronkelijke ontwerp een ‘Halschool’ betreft. Het voorstel is in de vergadering van de Erfgoedcommissie van 6 december jl. behandeld. De Erfgoedcommissie heeft een positief advies uitgebracht. Vervolgens hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn dit voorstel overgenomen op dinsdag 29 januari jl. Het Dorpsoverleg Benthuizen zal verder onderzoeken wat de toekomstmogelijkheden zouden kunnen zijn van dit pand als eenmaal de Brede school is gerealiseerd.