Nieuwsbrief Historische Kring Benthuizen
nr. 1 september 2017

Zaterdag 9 september,
Open monumentendag .


Het thema voor open monumentendag 2017 is: ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’. Dat was vroeger de uitroep waarmee de dorpsomroeper de aandacht trok.     Daarmee was in feite iedereen genoemd: de boeren, de bewoners van het dorp plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op mensen en hun onderlinge economische relaties
  Wij haken hierop in door op het molenplein enkele oldtimer tractoren te showen van o.a. Gerard Merbis en Jan Pels.
  Een draaiorgel zorgt voor oude Hollandse melodieën.
  Onder een overdekt terras kunt u genieten van een kopje koffie, thee of frisdrank en gelijk even bijpraten met (oude) bekenden.
  In de Winkel van Sinkel is ouderwets snoepgoed te koop en in de molenwinkel kunt u bakmixen kopen..

Nieuwe Expositie
Om 10 uur wordt er in de oudheidkamer een nieuwe expositie geopend over:

‘Korenmolen De Haas Toen en Nu’
Er zijn diverse foto’s van molen De Haas door de jaren heen te zien en allerlei attributen van de molen. Er is een model van een dorsmachine met locomobiel te bezichtigen en er is een doorlopende power point presentatie over de molenrestauratie en een filmpje over het slijpen van de maalsteen.
Tevens mag u naar de stelling van de molen klimmen, waar een molenaar u uitleg geeft over de werking van de molen en waar u een prachtig uitzicht heeft op de Dorpsstraat en de polder.

Monumentendag is geopend van 10:00 tot 17:00 uur,
De expositie is daarna  te bezichtigen op zaterdagen tot en met 14 oktober van 13:30 uur tot 17:00 uur in De Negen Turven, Dorpsstraat 139 in Benthuizen.