Historische Kring Benthuizen
Nr. 57 / augustus 2023
Open Monumentendag zaterdag 9 september
Wij zij volop bezig met de voorbereidingen voor Open Monumenten Dag (OMD) op zaterdag 9 september. Het Thema voor deze dag is
" Levend Erfgoed" Wij haken daarop in met een expositie over oude ambachtsgereedschappen die wij in onze collectie hebben. Denk daarbij o.a. aan timmermans-, loodgieters-, schoen/kleermakers- en landbouwgereedschappen.
We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is – anders dan de stenen van een monument – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar.
Op het Molenplein worden enkele oude ambachten gedemonstreerd, en klinkt er accordeon muziek met oud hollandse liederen. Er is een Bric en Brac kraam waar u overtollige objecten uit onze collectie tegen een redelijke prijs kunt aanschaffen. Ook is er een boekenkraam met diverse uitgave's van de HKB.
Als extra attractie gaan we:
Koekslaan op Open MonumentenDag
De " sterke mannen/vrouwen " onder ons kunnen van 11 tot 12 uur en van
2 tot 3 uur hun krachten meten met:
" KOEKSLAAN"
Twee mannen of vrouwen nemen het tegen elkaar op: wie van de twee het eerste de koek doormidden slaat mag de koek meenemen en de verliezer betaald de koek!!
Binnenkort kunnen leden van de HKB weer een "Benthuizer Turfje" in de brievenbus verwachten met de volgende artikelen:
Ook dit jaar doen wij weer mee met de "Rabo ClubSupport"  actie.
Vorig jaar leverde deze actie ruim 900 euro op en hebben we de entree aan kunnen passen.
Dit jaar is ons doel: een afdak ter bescherming voor onze buitenpresentatie aan de achterkant van onze oudheidkamer.

Bent u lid bij de Rabo, dan kunt u van 4 tot en met 26 september op ons stemmen.
Uitnodiging
De gemeente Alphen aan den Rijn is voornemens om een " Canon van Alphen aan den Rijn" te realiseren.
Voor onze leden en andere belangstellenden ontvingen wij een uitnodiging van de Gemeente Alphen aan den Rijn voor een bijeenkomst op 30 augustus 2023.

Het bestuur van de HKB ondersteund de uitgave van de Canon van Alphen aan den Rijn en levert twee vrijwilligers voor de advies- en leescommissie.
Op deze avond zullen ook bestuursleden van de Historische Kring aanwezig zijn.

Bijeenkomst over de canon van de gemeente Alphen aan den Rijn

Veel plaatsen in Nederland hebben al een ‘canon’. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit de eigen, lokale geschiedenis.
Voor de gemeente Alphen aan den Rijn is zo’n overzicht er nog niet.

Daar komt nu verandering in. Over de invulling kunt u meedenken. Welke gebeurtenissen, personen en andere concrete zaken verdienen een plaats in deze canon?

Veel staat nog open, maar één ding staat al wel vast.
In de Canon van de gemeente Alphen aan den Rijn komen alle kernen aan bod. Alphen, Boskoop, Aarlanderveen, Benthuizen, Hazerswoude, Koudekerk en Zwammerdam.

Als u wilt meedenken, bent u van harte welkom op de speciale bijeenkomst over de invulling van de canon.
Deze vindt plaats op:

30 augustus 2023
In theater Castellum, Rijnplein 1-3, Alphen aan den Rijn.
Van 20.00 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

De bijeenkomst start met een toelichting door wethouder Anouk Noordermeer en het projectteam. Daarna gaan we met u in gesprek. Over de gebeurtenissen die volgens u in de canon thuishoren.

Aanmelding vooraf stellen we op prijs: canon@alphenaandenrijn.nl.
Kunt u niet komen? Tot 1 september kunt u ook uw suggesties mailen naar canon@alphenaandenrijn.nl.

Namens het Projectteam Canon van de gemeente Alphen aan den Rijn,

Met vriendelijke groet,